’t Nijlân

De meerval kwekerij

De vissen komen binnen in de kwekerij als ze nog maar amper het gewicht hebben van vijf tot tien gram. In verschillende bassins doorlopen ze hier hun groeifase.

Het water in de bassins circuleert continu. Het wordt rondgepompt door een grof filter en een bio-toren die beide zorgen voor een constante biologische zuivering.

De vis verblijft ongeveer zes maanden in de kwekerij en wordt dan geselecteerd op grote voor de rook of voor de filet.
De laatste vier dagen zwemt de vis af in vers bronwater. Zo verkrijgt hij de ware smaak van Meerval.

Meervalkwekerij

Op het schitterende Waddeneiland Ameland vindt u aan de Kooiweg, even buiten het meest oostelijk gelegen dorp Buren, de Amelander Meervalkwekerij van de Gebroeders Martin en Peter Metz. In verschillende bassins ondergaat de Afrikaanse Meerval hier zijn groeiproces.

Fileerderij

In de eigen fileerderij wordt de Meerval uit zijn jasje geholpen. Dit gebeurt op vakkundige en uiterst hygiënische wijze. Ook wij worden gecontroleerd door de R.V.V. (Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees) op H.A.C.C.P.’s.

Na het fileren en bewerken is de meerval gereed voor consumptie en wordt de vis geleverd aan visspeciaalzaak “Vishandel Metz” te Nes, de eilander horeca die de Meervalfilet in allerlei variaties op de menukaart heeft staan en aan diverse supermarkten. Uiteraard is de Amelander Meervalfilet ook verkrijgbaar in onze eigen winkel en lunchroom.

Rokerij

In de eigen Rokerij wordt de vis in een speciale rookkast heet gerookt met behulp van beuken spaanders. Daarna wordt de vis gefileerd of in zijn geheel verpakt voor de verkoop.

 

Scroll naar boven